Update project 'Verbetertraject Indirecte Bedrijfslozingen'

04-07-2024
246 keer bekeken

De afgelopen maanden zijn de contacten gelegd met en tussen de betrokken medewerkers en managers bij omgevingsdiensten, hoogheemraadschap en de gemeenten om het verbetertraject vorm te geven. Tijd voor een update over dit project.

Dat het onderwerp veel interesse heeft was te merken tijdens het webinar op 21 mei 2024 en de netwerkbijeenkomst op 20 juni 2024.

Deelnemers aan de netwerkbijeenkomst bezoeken de stand van het Verbetertraject Indirecte Lozingen

Belangrijk is dat de provincie de regierol op zich heeft genomen. De volgende activiteiten worden onder regie van de provincie uitgevoerd:

  1. Er wordt een hotspotanalyse uitgevoerd die resulteert in een kaart met daarop de potentieel meest risicovolle bedrijven. Deze kan worden gebruikt voor de prioritering van bedrijven/branches. De verwachting is dat deze kaart na de zomer beschikbaar is.
  2. Samen met de waterschappen wordt in de 2e helft van het jaar gestart met waterkwaliteitsmetingen van het influent en effluent van de zuiveringen.
  3. Met de omgevingsdiensten wordt in de 2e helft van het jaar een pilot gestart waarbij de vergunningen van bedrijven in beeld worden gebracht, bedrijven worden bezocht en waar nodig vergunningen worden geactualiseerd. 

Er is een provinciale koplopergroep waaraan vanuit de regio Delfland het Hoogheemraadschap Delfland, de gemeenten Den Haag, Schiedam en Leidschendam Voorburg, DCMR Milieudienst Rijnmond en Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) deelnemen. Ook het NAD heeft een plek in de koplopergroep zodat de activiteiten optimaal kunnen worden afgestemd.

Het verbetertraject indirecte bedrijfslozingen richt zich de komende periode op:

  • Uitwisseling en ontwikkeling van kennis tussen gemeenten, hoogheemraadschap en omgevingsdiensten door het organiseren van expertmeetings en Webinars. Bijvoorbeeld over:
    • De invulling van lokaal en regionaal (juridisch) instrumentarium
    • Leren van ervaringen en case studies binnen en buiten Delfland
    • Verdeling van taken en bevoegdheden en gezamenlijke werkafspraken
  • De bestuurlijke agendering van het onderwerp en de betrokkenheid van de omgevingsdiensten bij het NAD.
  • Deelname aan en afstemming met de provinciale koplopergroep voor indirecte bedrijfslozingen.
  • Onderzoeken van mogelijkheden en meerwaarde om op regionaal niveau met bedrijven/branches samen te werken.

Vragen?
Neem dan contact op met Tjitske Leemans, projectleider Verbetertraject indirecte bedrijfslozingen.

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen