In de regio wordt de bezetting van sleutelposities in de waterketen als kwetsbaar gezien.
In 2020 was de situatie licht verbeterd ten opzichte van 2019. Het was diverse gemeenten gelukt om vacatures (deels) op te vullen. Maar nog altijd was 14% van de vacatures niet ingevuld. De grotere organisaties zoals Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Den Haag hadden minder moeite met het invullen van vacatures.
Inmiddels is de situatie op de arbeidsmarkt er niet makkelijker op geworden. Kleinere organisaties, maar nu ook grotere organisaties hebben moeite om vacatures in de waterketen in te vullen. In 2023 voert het NAD weer een Doelmonitor uit en wordt het huidige percentage niet opgevulde vacatures in onze regio bekend.
Het doel voor het project Menskracht in de Waterketen is te verkennen hoe we deze kwetsbaarheid gezamenlijk kunnen oplossen. Tijdens de bijeenkomsten met managers en HR adviseurs in 2022 zijn concrete speerpunten bepaald en daar geven we invulling aan.
Gezamenlijke communicatiemiddelen ontwikkelen (in- en externe communicatie)
Intern: wie is wie, kennis en ervaring delen, online platform voor vraag en aanbod
Extern: zichtbaar zijn, werken bij een van de partners aantrekkelijk maken en laten zien wat werken in de waterketen inhoudt.
Gezamenlijke medewerkers
Gemeenschappelijke medewerkers in dienst nemen (gemeentes samen specialisten aannemen)
NAD traineeships faciliteren en uitbreiden
Gezamenlijk(e) opleidingstraject(en) ontwikkelen
Uitwisselen van medewerkers
Mensen binden
Gluren bij de buren, snuffelstages, meeloopdagen en uitwisseling rondom projecten. Bijvoorbeeld dat mensen van verschillende NAD organisaties samen aan projecten bij verschillende organisaties. Faciliteren van goede arbeidsplaatsen ook voor re-integratie kandidaten en het stimuleren van mobiliteit met name tussen de NAD partners.
Zie verslag 2e bijeenkomst Menskracht in de Waterketen van 20-9-2022 voor een uitwerking van de doelstelling, beoogde resultaten, aanpak en middelen per speerpunt.